Wednesday, February 6, 2008

Super-Duper Tuesday

Omdat de voorverkiezingen van vandaag zo belangrijk zijn, is het vandaag super-DUPER Tuesday.

Hier in California is het vooral een voortdurend twijfelen tussen Clinton en Obama. Clinton heeft de meeste ervaring en Obama is ietwat meer idealistisch.. een eerste vrouw of een zwarte als president ? Het is een veel besproken thema.

Ik denk dat Amerikanen zo hard nood hebben aan een nieuw regime dat ze meteen denken om voor deze 2 democraten te stemmen.
Er is alleen 1 jammerlijke factor: de presidentsverkiezingen duren veel te lang.. mensen moeten meermaals gaan stemmen.. eerst zijn er de voorverkiezingen, de primaries, dan de verkiezing zelf..

Ik moet toegeven, met al dat gebikker en politieke debatten op tv heb je de neiging om weg te zappen wanneer het gaat over politiek. Je wordt er hier echt mee overstelpt. Zeker wanneer het nu gaat over een 'historische' verkiezing met speciale kandidaten.. 'We hebben nog nooit een Martin Luther King of JFK gehad in onze generatie.' verklaarde een student aan de UCLA enthoesiast. 'Dit zou ons moment wel eens kunnen zijn.'

Ik vrees dan ook dat veel oudere amerikanen zoiets gaan hebben van, ach, we zullen het zekere voor het onzekere nemen en voor de republikein McCain stemmen. die is 71 en heeft de meeste ervaring.

Zolang we de jongere generatie op de been kunnen krijgen, wat tot nu toe ook het geval is, hebben de democraten zeker een kans.

Een ding : wij als Europeanen mogen niet vergeten dat verkiezingen voor het amerikaans presidentschap veel ingewikkelder is dat 'ik kies voor den diene'. De amerikanen mogen nu hun afgevaardigden kiezen. Deze afgevaardigden zullen dan aan het eind van de zomer beslissen wie hun uiteindelijke presidentskandidaat wordt. Hoe meer afgevaardigden Clinton bv heeft (zoals nu) hoe meer kans ze heeft om door de democraten als presidentskandidaat te race af te sluiten. Ik dacht dat een democratische presidentkandidaat een 2051 afgevaardigden nodig heeft. Blijkt dat zowel Obama als Clinton over dat getal zitten, hebben we dus 2 democratische presidentskandidaten.

Bij de republikeinen is dat anders : daar heb je minder afgevaardigden nodig om aan de eindrace te kunnen deelnemen. En heb je twee kandidaten die boven dat mininum zit, mag volgens de republikeinen dan nog maar 1 kandidaat verder, die met het hoogste aantal afgevaardigden achter zich. En die ene kandidaat krijgt dan de rest van de republikeinse afgevaardigden ook achter zich.

Daarom ook dat Bush een tweede keer gewonnen heeft. Niet omdat de amerikanen voltallig voor hem gestemd hebben. Gewoon omdat hij in de republikeinse stemming nu eenmaal net iets meer stemmen had dan die andere kandidaat en hij daarom de hele republikeinse slag achter zich kreeg.

In elk geval hopen ze hier dat iedereen effectie gaat stemmen (want das niet verplicht in de VS), en dat het gekibbel tussen de democratische kandidaten wat uitblijft.

Mijn voorkeur ? Voorlopig leun ik iets meer naar Obama. Die komt heel recht-toe-recht-aan over, heeft duidelijke standpunten en wil echt iets doen voor het volk ipv zich alleen te moeien met de wereld. Twijfel : hij heeft geen echte politieke ervaring.. dus kan het zijn dat hij zal buigen onder deze druk..

Clinton is ook ok. Zij heeft altijd duidelijke plannen voor topics. bv het health care plan. Als er iemand vraagt : wat ga je doen aan .. , dan zullen de meeste presidenten zeggen, 'ik wil dat veranderen', maar zij zegt HOE ze dat zal veranderen. Langs de andere kant draagt ze jammer genoeg de ballast van haar man. Niet dat dat een slechte president is geweest, integendeel, maar veel mensen denken dat ze zal worden beinvloed door Bill. Een derde is dat ze haar emotionele kaart maar al te graag speelt in moeilijke situaties. Dat kan in de open moderne wereld misschien wel werken, maar in arabische landen krijgt dat weinig aanzien en respect..

Maar we zullen zien, de race is nog lang en ingewikkeld !

1 comment:

Anonymous said...

kiekeboe!
mja, die verkiezingen, hier opt nieuws gaat het er ook altijd over, ma ik volg het nie zo direct eigelijk...
De foto's zien er super uit! maar ik kan ze weeral nie int groot bekijken (internet gaat traag, again!!!) ma kga zeker nog kijken!
toffe blogs trouwens, echt!
xxx
Wendy