Thursday, March 6, 2008

Sony / Columbia Pictures studio tour

Tegen het einde van mijn verblijf in LA wil ik elke film- en tv studio bezocht hebben. Daar ben ik nog wel effe mee zoet ! Vandaag trok ik naar Sony Pictures in Culver City, een van de jongste en ook een van de meest gebruikte filmstudio's in LA.

Enkele bekende blockbusters afkomstig van dit productiehuis : de Spiderman-trilogie, Vantage Point (al in de cinema in Belgie ?), The Da Vinci Code, Men in Black en Charlie's Angels.

De toer start met een uitgebreid filmpje over de geschiedenis van Sony Pictures:
twee boerenkinkels startten in de jaren 20 met het bouwen van de filmstudio "Columbia Pictures". Ze wilden vooral kunnen concurreren met de grote, reeds bestaande studio's in Hollywood, zoals Paramount en Universal. Ze zwoeren enkel goede films te maken, en geen honderden slechte.. En ja hoor, ze hebben er destijds heel wat gemaakt.. met de hulp van MGM maakten ze de Wizard of Oz, Singing in the Rain en Gone with the wind. Maar na de grote economische depressie in Amerika begon deze studio ook als eerste in Hollywood tv programma's te maken. Hun bekendste show is "Jeopardy" (Waagstuk als vlaamse versie met Koen Wouters) en loopt al sinds '64 op de buis, en ook the 'Wheel of Fortune' (het Rad van Fortuin) wordt nog dagelijks gedraaid op TV.

Colombia Pictures smolt eind jaren '80 samen met Warner Brother's en Coca-Cola en werd Tri-star Pictures genoemd (met als logo de eenhoorn, symbolisch teken voor trialiteit). Daarna kocht Sony de boel op en voila: Sony Pictures was geboren.

Na nog een 5 minuten durende en oervervelende compilatie van Sony-films, en een drietal trailers (reclame maken, dat kunnen ze maar al te goed hier) voor 'upcoming pictures', mogen we dan eindelijk de grote lobby binnen.

Daar staan enkele movie-props uitgestald, voorwerpen gebruikt in gekende films zoals 'The Da Vinci Code, Charlie's Angels, Ghost Busters, Memoirs of a Geisha" enz. Vooral leuk om zien waren de props van Da Vinci Code. :-)

Onze gids vertelt dan hoe deze lobby werd gebruikt in de film 'Last action Hero' met Arnold Schwarzenegger.. laaang geleden is dat ondertussen, en niemand die zich deze scene nog echt herinnert.. en dus gaan we verder om de buitenkant van het grote Sony Pictures gebouw te bewonderen. Daar krijgen we te horen dat het gebouw werd gebruikt in 'The Running Man' , een science fiction film met Arnie-'I'll be back'. En onlangs nog gefilmd in de serie 'Angel', een spin-off van 'Buffy the Vampire slayer.'

Eindelijk lopen we door de grote poort van de 'back lot', de plaats waar de soundstages (de sets) en facades (de voorkant van gebouwen) te vinden zijn.

Indrukwekkend is de plaza voor het Columbia Pictures hoofdkwartier waar de grote filmbazen groen licht geven voor nieuwe filmprojecten. Met wat geluk zien we vandaag een grote ster uit het gebouw wandelen, wordt er ons verteld. Het is daar waar de leading actors / actresses hun contract komen tekenen.

We mogen zelfs door de deuren naar binnen wandelen, tot aan de receptie. We mogen wel geen foto's nemen want hier blinken de 8 Oscars die Sony pictures heeft gewonnen voor de categorie 'Best Pictures.' Binnen krijgen we het super spannende en legendarische verhaal van hoe het gouden beeldje de naam Oscar heeft gekregen. Het verhaal doet de ronde dat de ontwerper op zoek was naar een naam voor deze symbolische prijs en dat de secretaresse naar het ontwerp keek en zei : hee, die lijkt sterk op mijn nonkel Oscar ! Et voila.

De voorkant van het gebouw, te zien op de foto's, fungeert vaak als politiekantoor, gerechtsgebouw of een school in films en tv-series. Het gebouw is oa te zien in Spiderman (de school waar Toby McGuire naar toe gaat), gebruikt als Courthouse in verschillende Law-series, als politiekantoor in Beverly Hills Cop, enz.

Daarna strompelen we verder naar Main street, de straat waar de facades van de gebouwen gebruikt worden om eender welke stad in de VS na te bootsen. Het New Yorkse appartementsgebouw uit 'Hitch' met Will Smith staat hier, of de surf shop in 'Buffy', etc.. een saaie straat op zich, maar wel met veel geschiedenis.

Vanaf hier mogen we geen foto's meer trekken. Niet dat er veel te trekken valt.. de soundstages, of de hangars waar de sets in worden gebouwd, zien er langs de buitenkant oersaai uit: bruine muren die oprijzen uit het asfalt en wij wandelen er gewoon tussen in. Af en toe zie je een deur met als opschrift de naam van een film of tv serie die er wordt gedraaid. De gids slingert trivia naar ons hoofd : deze studio is de grootste in Noord-Amerika, deze watertoren wordt niet meer gebruikt maar is een nationaal monument, de grootte van deze studio is zoveel square feet, enzovoort.

Eindelijk kunnen we dan zo'n groot gebouw binnen. Het is de set van Jeopardy. Een dumpy uitziende set met plastiek over de set pieces en tv-schermen. Spots hangen op een rij aan het plafond en en een groot bord 'Applause' hangt voor het decor. Opnames van deze show gebeurt telkens gedurende 2 dagen per 2 weken. Ze nemen dan meteen 5 shows op.

Daarna gaan we verder naar Stage 15, waar ze de nieuwste reality show opnemen voor MTV. Weer een of ander dansprogramma waarin de slechtste dansers een voor een naar huis gestemd worden. "Reality TV is the future" ! Ik hoop alleszins van niet..

Tussendoor is er heel wat aan de gang op de back lot. Golf karretjes zoemen voorbij, security guards kruisen meermaals onze groep, af en toe wandelt een groep mensen met starbucks coffee-beker in de hand voorbij, en natuurlijk is de gids er dan als eerste bij om zijn act op te voeren : hee, wie is dat, van waar ken ik die ? Oh nee, het is toch niemand bekend.. Leuk voor een keer of twee, maar na een derde keer wordt dit grapje uiterst enerverend..

We zijn aan het hoogtepunt (alleszins voor mij toch) van deze toer: de plaats waar ze de back drops maken.. dit zijn creatieve hoogstandjes ! Wanneer je deze beschildere doeken ziet lijken ze super fake en belachelijk.. en toch worden ze gebruikt in films ? Jawel, want ze hangen deze doeken aan de muren van de soundstages zodat ze wazig in beeld komen in een interior shot, een shot waarin acteurs bv voor een raam in een keuken staan en de 'buitenkant', het beschilderd doek, wordt meegefilmd.. Natuurlijk filmen ze die doek niet in focus, en daarom lijkt het ook een echte achtergrond. Geen kat die het ziet. Wel, wij misschien wel nu..

Voor sommige producties worden deze backdrops in 3d geschilderd. Hier is de website van JC backings, waar de productiehuizen ook naar toe gaan om hun achtergronden te kiezen : http://www.jcbackings.com/

We krijgen de geschilderde luchthaven te zien die Steven Spielberg heeft laten maken voor de film 'The Terminal' met Tom Hanks. Een reuze afbeelding van de NY'se JFK airport..

Daarna wandelen we door naar de watertank die ondermeer in de films 'Cast Away', 'What Lies Beneath' en 'Spiderman' heeft dienst gedaan. Alleen krijgen we die watertank niet echt te zien, want ze zit verstopt onder houtplanken..

Een laatste hoogtepunt in de toer was het bezoekje aan een hot set, een set die klaar gestoomd wordt om die dag zelf nog gebruikt te worden voor een scene. Het is de buitenkant van een huis, met fake bomen en planten, maar het ziet er allemaal super echt uit. Het is voor de film "Stepfather" die dit jaar nog zal uitkomen.

Terug op weg naar de lobby passeren we nog een set waar Brad Pitt een reclamespot aan het opnemen is (maar dat krijgen we natuurlijk niet te zien) en we komen ook het productiehuis van Adam Sandler tegen. (Adam Sandler is gekend voor zijn comedy-films, onder andere 'Click'.) We zien zelfs Sandler's gepimpte golfcart met surround sound-installatie en chroom velgen. Hoe cool is het om je eigen productiestudio te hebben.

Een laatste stop in de gift shop vam Sony Pictures (Petjes, t-shirt en spielerei te koop) en dan eindelijk de verlossende 'Thanks for your visit !'


Sony Pictures: niet echt de moeite waard, zeker wanneer je de grandeur van Universal Studio's gewend bent.. maar voor een filmfanaat als ik was dit bezoekje best interessant.. Alleen jammer dat de gids wat te betuttelend was en niet al te veel kon bijdragen tot de 'thrill' die je krijgt wanneer je eindelijk de plaats bezoekt waar filmmagie tot leven komt..

De foto's zijn ook niet veel soeps, maar ik heb wel geprobeerd om van het begin tot het einde foto's te trekken, dus ook van bij het vetrek naar de studio's. Zo kan je mijn trip gewoon meevolgen en de dingen zien die ik onderweg heb opgemerkt. :-)

2 comments:

bob said...

Tjaaa, als ge eens achter de schermen kunt kijken, dan trekt ge soms oogskes hé!
De glitter en glamour van tinseltown blijkt plots total fake.
Misschien kunt ge beter niet meer gaan kijken, dan behoudt ge tenminste een beetje de thrill of fantasy die je geacht wordt te krijgen van het bekijken van een hollywoodproduct.

Anonymous said...

Weer leuk leesvoer en mooie foto's!

Ik heb al af en toe een aflevering gezien over makelaars in Hollywood 'Million Dollar Listing' - de titel zegt alles. Onlangs wilden ze een huis verkopen op Sunset Trip! Dankzij jou is dat dus geen Chinees meer voor mij :)

De koper én de verkoper kunnen een makelaar hebben?! En die commissies van die makelaars!