Friday, March 21, 2008

Santa Barbara

De Spaanse missionarissen die vanaf de 17e eeuw tem de jaren 1840 de Camino Real (Koninklijke Weg) aflegden langs de kust van California, verdienen een medaille voor doorzettingsvermogen. Hun geplande route bracht hen op religieuze kruistocht van Mexico naar het Californische noorden. El Camino Real is bijna duizend kilometer lang en kruist woestijnen, bergen, stranden en de grassige heuvels die mijn veertien jarige auto nu moeizaam tracht te beklimmen. Aan 50 mijl per uur kruip ik uit de San Fernando Vallei richting Santa Barbara, een van de best bewaarde missies aan de Westkust.

Verbazingwekkend eigenlijk hoe snel het uitzicht afwisselt in dit gebied. Zonet stonden de dorre San Fernando mountains aan de horizon, nu steken de grassige Agoura Hills af tegen een straalblauwe hemel. Het lijkt wel alsof deze heuvels alle regen hebben opgeslorpt. Het gras kleurt zowaar fluo-groen. Een schaap of tien zou hier niet misstaan. Maar daarvoor is het natuurlijk te warm, zelfs op Goede Vrijdag al; het beloofd vandaag 30 graden te worden.

Van de koninklijke weg is hedendaag niet veel terug te vinden. Highway 101 heeft de laatste restanten bedolven onder z'n massieve betonstructuur. Dagelijks nemen 2 miljoen pendelaars deze autostrade die Santa Barbara met de Los Angeles County verbind.

Aan de havenstad Ventura sluit de 101 parallel aan met de Pacifische Oceaan. Dat geeft aan dat Santa Barbara niet meer veraf is. De stad is opgebouwd nabij een missiepost die in 1786 door Spaanse Franciscanen is opgericht en is genoemd naar de heilige Barbara. Tegenwoordig is Santa Barbara een welvarende stad die populair is als toeristische bestemming en als woonplaats voor beroemdheden.

Mijn missie vandaag is het afleggen van de Red Tile Tour: het bezichtigen van typische spaanse architectuur in het centrum van de stad. De gebouwen hebben vaak rode dakpannen (aldus de naam van de toer) en hebben niet alleen architecturaal maar ook cultureel belang voor de VS. De opbouw van de stad is te danken aan de samenwerking tussen de Native Indians en de Spaanse monniken.

Op sommige plaatsen lijk je met wat verbeelding in Spanje te vertoeven. De architectuur van de gebouwen is krak dezelfde. Alleen nog niet zo oud. :-)
Om de Spaanse illusie in stand te houden moet je hier en daar je ogen dichtknijpen voor de Amerikaanse vlag die veelvuldig in het straatbeeld te zien is.

Mijn aandacht ging vandaag ook uit naar de bloemen. Ze zijn niet alleen in Santa Barbara te vinden, je ziet ze overal in LA. Op de duur wordt je dat gewoon, die frisse kleuren en heerlijke geuren. Maar vandaag wilde ik er even bij stil staan en volop genieten van het natuurlijke schouwspel.

Santa Barbara leek tenslotte een heel jonge, hippe stad, ondanks de 200 jaar oude gebouwen die hier staan (wat op zich nog niet oud is natuurlijk, maar wel voor de Amerikaanse Westkust).

Overal waren er jongeren aan het skateboarden. De Europees getinte restaurantjes zaten gevuld met jongelui en zakenmensen. Ja, er slenterde ook een oud meneertje in surfpak en boogie board de straat over. Misschien is hier wel een bron te vinden die de eeuwige jeugd schenkt, wie weet !

Als afsluiter kon ik het niet laten om nog even een strandwandeling te maken. Dit keer met ingesmeerde rug. Wel, gedeeltelijk toch, tis niet evident om je eigen rug in te smeren !

5 comments:

Anonymous said...

Jongen toch! Wat een fantastisch vakantiesfeertje! We willen hier best ruilen hoor!
Wij hebben maartse buien! en de echte wel met hagel, sneeuw, onweer, wind en veel regen! Echt wel Pasen hier. We zullen maar stilletjes met een boekje in een hoekje kruipen deze dagen. Iets anders zal er wel niet inzitten.
Ik zou zo kunnen vertrekken en zeker met de lage dollarkoers momenteel. Enkel zitten we nog in de rats voor oppas voor onze twee kleine schnauzertjes. Die kleinste besterft het als we hem in een pension zetten! Onze normale oppas heeft nu zelf een hond en... ze komen niet zogoed overeen, trouwens die is wel wat te oud om ineens drie honden te herbergen dan. We zullen nekeer van ons hart een steen moeten maken. Zelf zei ik altijd dat de honden mijn leven niet zouden beinvloeden maar zie nu ... het is zoals op veel plaatsen. Eerst zal er naar de honden gekeken worden en dan pas aan ons zelf gedacht. Stom eigenlijk!
Prettige paasdagen en heb je ook verlof zoals in B?
Groetjes,
mama van Anne

Anonymous said...

Joepie nog een blog, en wat voor één!

Ik ben weer eventjes op reis geweest door naar je foto's te kijken :)

Die Amerikanen toch, ze brengen zelfs Spanje naar Amerika!

Unknown said...

Niet met bakboter é! :) Beetje op de vloer smeren en erinrollen, da lukt wel!

Anonymous said...

hey!
Ik kijk er ook naar uit om met mijn blote armen en benen in de zon te lopen. maar op deze manier kan ik er toch een beetje van mee genieten!

xxx
Wendy

bob said...

Allee seg, 10 jaar geleden vonden jullie het saai dat ik jullie meesleepte naar een oud klooster van spaanse paterkes!
Als je meer wil weten over het ontstaan van de camino real, moet je beslist het boek "texas" eens lezen.
Daar vind je alles in terug over de grote tocht van die paterkes.Best de moeite hoor!