Friday, April 18, 2008

J. Paul Getty Museum

J. Paul Getty is een rijke oliemagnaat die over de jaren heen heel wat kunstwerken bijeenzamelde en investeerde in allerlei restauratiewerken. Na zijn dood liet hij een fonds na: het Getty Fund houdt zich tot op vandaag nog steeds bezig met het restaureren en openbaar stellen van kunstwerken over heel de wereld.

Het museum in Los Angeles werd in 1997 geopend voor het publiek en is sindsdien ook gratis te bezoeken. Het massieve complex staat hoog boven LA te blinken in de zon. De stenen die gebruikt werden om het gebouw vorm te geven, importeerde men speciaal vanuit Italie.

Het Getty museum heeft vier troeven:

Het bevind zich op de heuvels van de Santa Monica Mountains en heeft dus een uitstekend uitzicht op de stad, de oceaan, de San Bernardino Mountains en de heuvels ten noorden van LA. Op een heldere dag kan je wel 100 km ver zien. Meestal hangt er echter teveel smog boven de stad om echt heldere foto's te kunnen nemen.

Een electrische tram neemt je van aan de voet van de heuvel tot boven op de berg. De tram werd ontworpen om "uit te drukte van de stad te kunnen ontsnappen" aldus volgens de architect Meier, die ook het museumcomplex heeft ontworpen.

Een tweede troef van het museum is de uitgebreide kunstcollectie, van Europese beeldhouwwerken, schilderijen (ja zelfs onze vlaamse schilders zoals Rubens en Jacob Jordaens worden hier tentoongesteld) tot middeleeuwste manuscripten.
Ook moderne kunst vind hier z'n plaats. 'Video California', een kunsttentoonstelling die gebruik maakt van het audio-visuele medium en wordt uiteengezet met tv-monitoren, projectoren en flashy beeldschermen, is beklijvend en erg toepasselijk in deze centrale plaats van film en tv.

Een derde reden om dit museum te bezoeken is de centrale tuin die speciaal voor dit complex werd ontworpen. Drijvende azelea's tenmidden van een ovaalvormige tuin, gevuld met heerlijk geurende bloemen en het geluid van een kabbelende waterval. De tuin strekt haar armen uit met italiaanse pijnbomen die als in lijnen doorheen het complex staan gepland en de kunstmatige rivier die vanop de top van de berg door een groene oase naar beneden stroomt. De foto's getuigen van deze pracht en praal..

Een laatste troef is het architecturale aspect van het complex. Er wordt hier duidelijk gespeeld met alle mogelijke vormen, lijnen, en rasterpatronen die het gebouw tot een kunstwerk op zich maken. De Italiaanse travertinestenen blinken robuust in de zon. Het complex op zich is een wirwar van gangen, trappen en liften, speciaal ontworpen om de bezoekersstroom op een aangename en rustgevende manier te laten verlopen. Het dak bestaat uit louvres die het daglicht filteren en de kunstwerken op natuurlijk wijze belichten.

Ik heb alleszins genoten van mijn daguitstap naar het J. Paul Getty Museum.

En dan nu de foto's :

3 comments:

bittersweet said...

I wish I was there instead of here!

Anonymous said...

Ja , schoon aangelegde tuin'' tjes '' mmmmm prachtig gewoon .

Die foto van die wolkjes is ook speciaal he , zoiets trek je geen tweede keer meer denk ik

nog effe genieten van de westkust dennis en dan hup weer naar Baltimore . geniet dus nog maar effe van hetgene je voor je hebt liggen momenteel

groetekes ,

Anne
http://www.fromtibosrascals.be

Anonymous said...

mooie foto's! mooie tuinen! mooi weer! wa moet je nog meer hebben!

enjoy!
xxx
Wendy