Sunday, May 18, 2008

Yosemite National Park - incredible waterfalls

Yosemite National park is zoals Zwitserland in Europa. Het is ongeveer evengroot qua oppervlakte en heeft een even indrukwekkend landschap. Uniek aan dit park zijn de hoog uitstekende granietbergen die miljoenen jaren geleden gevormd zijn door het afbrokkelen van ijskappen, een aardplateau dat de versteende magma omhoog duwde, en natuurlijk ook de jarenlange erosie door wind en water. Het resultaat : een paradijslijk uitziende vallei waar je tenmidden van torenhoge bergen, reuzedennenbomen en grassige velden kan genieten van alweer een prachtig stuk natuur.

Als kers op de taart zijn er ook de watervallen van Yosemite (lees josemitie, met de j van joepie). Gesmolten ijs stroomt vanuit de Sierra Nevada naar de vallei van Yosemite, waar ze over de rand van deze granieten kliffen naar beneden buldert. Natuurlijk zou dit Amerika niet zijn als hier niet de hoogste waterval van Noord Amerika te vinden was. En ze is de moeite: aan de voet van deze 425 meter hoge waterval wordt je bijna weggeblazen door de kracht van de wind; het opstuivende water maakt je in een fractie van een seconde door en door nat en het geluid van het water dat vanop die hoogte op de rotsen breekt, is oorverdovend.

Deze waterval is niet de enigste die te vinden is in het park. Overal waar je kijkt schiet er helderfris water over de bergen naar beneden. Bij onze aankomst in El Portal, de toegang tot de vallei, konden we een totaaloverzicht zien van de vallei. In de verte stuiven de watervallen, afgewisseld door de uitstekende granietbergen en heldergroene bomen. Een onaards zicht bijna, als in een avonturen film waar de helden aan de start staan van een groot avontuur in een paradijslijke jungle.

Al dat water dat van de bergen naar de vallei toestroomt moet natuurlijk ergens naartoe. Je hoort dan ook voortdurend kabbelende riviertjes naar de hoofdrivier stromen.

Aan fauna heb je hier ook geen gemis. Blue birds, eekhoorntjes en chipmunks, herten en.. beren. Met zo'n drie honderd zijn ze hier nog, die Californische beren. De vuilbakken aan de visitors points zijn vernuftig afgesloten voor nieuwsgierige beren, kamperen in het park kan, altijd op eigen risico natuurlijk. De voorraad wordt dan in ijzeren kisten gestoken of hoog in de bomen gehangen.

Ik ben in feite nu ook heel dankbaar dat we die dorre, doch mooie woestijn definitief hebben achtergelaten en nu in de bergen zitten. De geur van de dennen is zalig. Je mag dan wel niet te hard snuiven, want het groene dennepollen zit zo in je neus !



Ik heb niet de mooiste foto's kunnen nemen van de grootste Yosemite waterval, want de zon stond al achter de bergen. Evengoed was het prachtig om daar te zijn ! Wil je nog meer (en echt wel heel mooie foto's) zien van dit park, klik dan even door:

Klik hier.

4 comments:

Anonymous said...

Mooi hé?
Ge ziet het ik zei nog juist of je bent in Zwitserland! Dat gevoel hadden wij ook na die dorre woestijndagen. Ineens een héél andere wereld. Hebben jullie ook de colibri's zien komen drinken aan die flesjes die ze ophangen aan de toeristenwinkels? Dat vond ik super om zien! Die vogeltjes hadden helemaal geen angst en kwamen juist naast ons te vliegen drinken, want zitten deden die niet. Ze dronken terwijl ze tegen de flesjes aan fladderden.
Nu Squoia nog met de mammoetbomen, weer iets helemaal anders waar ge U klein duimpje waant.
Mooie foto trouwens van Ton!
Groetjes en tot de volgende, we gaan het super spijtig vinden als ge terug in Belgenland zult zijn. We zullen de blog héél erg missen zelle!
mama van Anne

Anonymous said...

hey!
waaa, gebt echt talent seg om foto's te trekken, echt ongeloofelijk mooi!
Die met de paarden vind ik ook kweetnie hoe goe! en van de waterval natuurlijk. ge zou er een paar kunnen vergroten en ophangen, ze zijn de moeite...
tot de volgende!
x
Wendy

bittersweet said...

Ik heb mijn oogjes dichtgeknepen en hard gewenst dat ik daar stond maar tis niet gelukt :(

*smelt weg bij de foto's*

Je zult inderdaad België te klein vinden!

Kirsten said...

I haven't even been to Yosemite :(
But Love the pictures. it's so fun that you have been able to have such a great Sabbatical of sorts. Definately a fun adventure you will never forget. and your blog is such a great journal for it.